Belangrijke data!


Terug naar school!

Welkom op de blog van de tweede/derde kleuterklas van VBS de Fontein in Passendale! Graag deel ik hier met jullie alle leuke momenten uit onze klas en alle originele en creatieve knutseldingetjes van de kleuters uit mijn klas. Alvast veel plezier bij het bekijken van deze pagina!

dinsdag 5 december 2017

Maurice vertelt... (herdenking slag om Passchendaele)


Maurice vertelt... de slag om Passchendaele herdacht in de kleuterklas.
Op dinsdagmorgen stond er een huisje in onze klas. We hadden een nieuwe klasvriendje; Maurice de uil. Maurice had elke dag iets nieuws mee in zijn huisje.
Dag 1 bracht hij een verhaal mee van zijn vriend; Jozef de soldaat. Jozef heeft meegevochten in de oorlog 100 jaar geleden en heeft hier heel wat over te vertellen.


Zijn vriend, soldaat Brown, is gestorven in de oorlog. Hij moest meevechten aan het front waar heel wat modder was door de vele regen die dan viel. In de oorlog hadden alle soldaten een ander uniform. De Franse soldaten hadden een rood en blauw uniform waarmee ze te veel opvielen en lieten in India een nieuw uniform maakten. Een kaki-kleurig uniform, wat bruin betekent in het Indisch.


Op woensdag kwam Maurice terug en vertelde hij over de kinderen die op de vlucht gingen in de oorlog. Sommige moesten zelfs onderduiken en heel lang verstopt blijven. Soldaat Brown had ook 7 kinderen en zag hen nooit meer terug. Wij willen graag met iedereen vriendjes zijn zelfs al is iedereen anders. Ons groepswerk van de f(r)ronteintocht symboliseerde dit ook.


Maurice vertelde ook dat Soldaat Jozef en soldaat Brown in de loopgraven zaten waar heel wat ongedierte leefde en waar ze soms een koe hielden om wat verse melk te hebben. In de dugout was het soms erg benauwelijk toen ze de bommen hoorden vallen. In het museum in het kasteelpark van Zonnebeke konden we met de derde kleuters de oorlog een beetje echt beleven. Het was soms echt spannend!


Maurice had ook een foto mee van soldaat Brown en dat maakte ons echt nieuwsgierig. Op vrijdag 24 november gingen we op zoek naar soldaat Brown die begraven ligt op het Passchendaele New British cemetery in de 's Graventafelstraat. We vonden hem! We legden een zelfgemaakte krans neer en plaatsten een kruisje. Bij de herdenkingssteen voor de onbekende soldaten werden we even stil bij het luisteren naar 'the last post'.


Omdat we nog eens willen terugdenken aan de oorlog, hebben we in Zonnebeke herinneringstuinen in het kasteelpark. Deze bezochten we met de tweede kleuters.
De monumenten doen ons ook denken aan de soldaten die voor ons gevochten hebben. Wij zullen hen herdenken...

hieronder de foto's:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten